Nature Talks

Interview Aglaia Bouma over insecten om het huis
Admin
/ Categorieën: Nature Talks

Interview Aglaia Bouma over insecten om het huis

Aglaia Bouma 

‘Insecten zijn wezens om verliefd op te worden, maar net als met sommige mensen moet je ze eerst een beetje leren kennen.’

Aglaia Bouma weet precies waar ze het over heeft wanneer ze deze uitspraak doet. Als onderzoeker bij Naturalis is ze werkzaam op het gebied van insecten. Haar liefde voor deze onbekende en onbeminde wereld kwam pas opzetten nadat ze zich erin begon te verdiepen. 

Bang 
De oorzaak van haar zoektocht naar kennis was haar angst voor insecten. ‘Het gedrag van insecten lijkt heel onvoorspelbaar, maar ze hebben altijd een reden om iets te doen. Als je deze reden snapt en je begrijpt hoe ze in elkaar zitten, dan is er niks engs meer aan en zijn ze alleen maar leuk.’ In Nederland zijn eigenlijk geen gevaarlijke insecten. Behalve voor mensen zoals Aglaia. Want zij was, net als een kleine groep mensen, allergisch voor de steek van wespen. Hierdoor bracht een steek van de Europese hoornaar haar op het randje van de dood.  

Kennis zorgt voor verwondering 
Veelzeggend is het dan ook dat dit nu één van haar lievelingsdieren is. ‘Er zijn in Nederland alleen al 20.000 insectensoorten, hoe kan je dan maar één lievelingssoort aanwijzen.’ Steeds meer is ze zich gaan verdiepen in de insectenwereld. ‘Want, hoe meer je weet, hoe meer je je kan verwonderen’. Ze verveelt zich dan ook nooit, insecten zitten overal, behalve in zee. 

‘Ik word heel gelukkig als ik koeienmest zie’ 

Eén verwondermoment waar ze graag over vertelt, maakte ze mee toen ze op een dag een harkwesp aan het fotograferen was. Deze solitaire wesp had een vlieg gevangen en vloog ermee naar haar nest. In het flitsmoment dat de harkwesp op de foto werd gezet, verscheen er een klein vliegje. Dit vliegje legde een larfje op de dode vlieg. In een ultiem revenge-of-the-flies moment werd daarmee het voedsel dat bedoeld was voor haar nageslacht, gestolen door een andere vlieg. Het kleine vliegje, behorend tot de Miltogramminae, is levendbarend. Dit is een zeldzaam verschijnsel onder insecten. Ook is het zo klein, goed gecamoufleerd en snel, dat je heel veel geluk moet hebben om een moment zoals dit vast te kunnen leggen. Aglaia wist dit moment te waarderen als iets ontzettend gaafs, doordat ze wist wat ze zag gebeuren. Haar kennis zorgt er wel vaker voor dat ze enthousiast wordt van zaken die de meeste mensen liever links laten liggen. ‘Ik word heel gelukkig als ik koeienmest zie. Net als in dode beesten zitten daar ontzettend mooie insecten in.’  

Schrijfster 
Naast onderzoeker is Aglaia ook schrijver. Schrijven en haar insectenkennis combineert ze in haar boek Insectenrijk, waarmee ze een breed publiek haar liefde voor insecten weet over te dragen.  

Tijdens haar Nature talk op 2 december 2022 geeft ze ons een sneak peek van wat er in haar volgende boek te vinden zal zijn. ‘We gaan kijken naar insecten in en om je huis door de seizoenen heen.’ Hoog tijd dus om eens op die insectendate te gaan en meer te leren over deze wonderlijke wezens. 

 

Vorig artikel Leuke links en tips over dag- en nachtvlinders
Volgend artikel Tips van Aglaia Bouma
Printen
278
Back To Top