Nature Talks

Interview Sascha van der Meer over planten (en tips!)
Admin
/ Categorieën: Nature Talks

Interview Sascha van der Meer over planten (en tips!)

Planten

“Bij normale soorten kan je al hele mooie verhalen vertellen over bijvoorbeeld de voortplanting en verspreiding. Ik hoop dat de kijkers deze verhalen meenemen en weer aan anderen vertellen.”

In haar Nature Talk op 16 december 2022 zal Sascha ons meenemen in de verwondering die ze zelf zo sterk voelt. Dit gaat ze doen door een aantal leuke soorten uit te lichten en daar interessante verhalen over te vertellen.

Sascha van der Meer is projectleider bij FLORON (Floristisch Onderzoek Nederland). Dit is een Nederlandse stichting die onderzoek coördineert naar het voorkomen van wilde plantensoorten. Hierin houdt Sascha zich voornamelijk bezig met de bescherming van soorten die er slecht voor staan. Zij vindt dat de mens zorg moet dragen om soorten te behouden die door menselijk handelen in de problemen zijn gekomen. Door kort in te grijpen wil ze dat populaties daarna op eigen kracht voort kunnen bestaan.

“Een tijdje geleden groeide er een plantje uit mijn doucheputje. Dat deze daadwerkelijk is gekiemd en is uitgegroeid, vond ik erg spectaculair. Ik denk dat de meeste mensen dat echter niet zouden kunnen waarderen.”

Sascha toont een grote passie voor planten. “Ik vind ze eindeloos fascinerend. Planten staan stil, dus moeten ze ingenieuze mechanismen ontwikkelen om zich te kunnen aanpassen aan hun omgeving. Ook de voorplanting en verspreiding wordt hierdoor zeer complex. Soorten kunnen daar heel divers mee omgaan. Ze gaan bijvoorbeeld een samenwerking aan met insecten of vogels, of ze maken gebruik van wind of water. Zeer interessant.” Sascha blijft zich verwonderen over planten. “Niks is zwart wit buiten. Niks is precies zoals we het in een boekje leren. Zo lees je dat een plant tweehuizig is, maar als je buiten gaat kijken, dan zie je toch meeldraden groeien in een vrouwelijke bloem. Uitzonderingen zijn eerder de regel.”

Sascha's interesse in planten komt niet voort uit de vraag wat voor nut ze hebben. “Ik zou willen dat mensen ophouden met de vraag te stellen wat het nut is van een soort. Een plant is onderdeel van een ecosysteem waarin elke soort een plek heeft en interacties met andere soorten aangaat. Dat kan je niet uitdrukken in nut, omdat dit een begrip is dat op de mens is gericht. We moeten veel meer de intrinsieke waarden van al die elementen zien en niet vanuit ons perspectief kijken, want daar draait het niet om. Beter is het je te verwonderen en je af te vragen wat er aan de hand is. Een complex ecosysteem kan meer aan doordat het een sterker buffereffect heeft. In die zin heeft elke soort nut.”

Leuke links en tips over planten 

Doe-tip: Doe mee met de eindejaarsplantenjacht van 25 december t/m 3 januari.  

Noteer gedurende een wandeling van één uur alle wilde en verwilderde planten die in bloei staan (geen tuinplanten). Je hoeft geen aantallen te noteren. Gebruik eventueel de online zoekkaart om planten op naam te brengen. 

Meer informatie, inclusief zoekkaarten en een online presentatie over winterbloeiers vind je hier: 

https://www.floron.nl/plantenjacht  

 

Nuttige boeken:  

Heukels’ Flora van Nederland 

https://www.noordhoff.nl/webshop/product/heukels'-flora-van-nederland-9789001589561  

 

Veldgids Nederlandse flora 

https://knnvuitgeverij.nl/artikel/veldgids-nederlandse-flora-3.html  

 

Handige links:  

Basiscursus flora 2023, meer informatie en meedoen 

https://www.floron.nl/floracursus 

 

Website van FLORON 

https://www.floron.nl/  

 

Website met verspreidingsgegevens van soorten, waaronder vaatplanten 

https://www.verspreidingsatlas.nl/  

 

Nectarindex, meer informatie en meedoen 

https://www.floron.nl/nectarindex  

 

Over de 'bloemetjes en bijtjes' van waterplanten, Nature Today 

https://www.naturetoday.com/intl/nl/nature-reports/message/?msg=29517  

 

Bevruchting nabij de waterspiegel, PLANTEN 

https://natuurtijdschriften.nl/pub/1019323/FLORON2021007003001.pdf  

 

Nuttige apps:  

VERA app voor het verzamelen van waarnemingen van planten, (korst)mossen, paddenstoelen en weekdieren. Meer informatie over de VERA app:  

https://www.floron.nl/meedoen/vera  

 

VERA app downloaden (Android): https://play.google.com/store/apps/details?id=nl.verspreidingsatlas.vera&hl=nl&pli=1  

 

Volg FLORON op Sociale media: 

Facebook 

https://nl-nl.facebook.com/FLORONNederland/  

 

Twitter 

https://twitter.com/floronnederland  

 

LinkedIn 

https://www.linkedin.com/company/floron-floristisch-onderzoek-nederland/mycompany/  

 

 

 

 

Vorig artikel Tips van Aglaia Bouma
Volgend artikel Interview Regina Oors over bijen
Printen
336
Back To Top