SoortenNL - alle soorten tellen mee

SoortenNL is hét kennisnetwerk voor alle wilde planten en dieren van Nederland. Een netwerk van organisaties die toegepast onderzoek doen en natuurgegevens verzamelen met hulp van duizenden vrijwilligers voor de bescherming van soorten en hun leefgebieden. Met die gegevens ontwikkelen we kennis over de staat van de natuur en verbeteren we beheer, beleid en betrokkenheid.

Binnen het netwerk wordt o.a. gewerkt aan de Nationale Databank Flora en Fauna, ecologische monitoring en bescherming van soorten en hun leefgebieden.

 

Bescherming

De aangesloten organisaties verzamelen kennis als basis voor onderzoek en de bescherming van soorten en hun leefgebieden. 

Leefgebieden

De betrokken organisaties brengen de verspreiding en ontwikkeling van soorten en hun leefgebieden in beeld. 

Onderzoek

Naast gegevensverzameling doen de organisaties van SoortenNL onderzoek naar optimaal beheer van leefgebieden.

Vrijwilligers

De soortenorganisaties vergaren kennis over verspreiding, voorkomen en ontwikkeling van Nederlandse soorten met hulp van ruim 25.000 vrijwilligers die vanuit het hele land waarnemingen doorgeven. 

Natuurgegevens

Kwaliteit van de verzamelde natuurgegevens is een belangrijk speerpunt. Onderzoeksmethodieken en waarnemersprotocollen worden daarom voortdurend getoetst en indien nodig aangepast. 

Cursussen

 

Wat is het verschil tussen een havik en een buizerd? Hoe kun je onderzoek doen naar vleermuizen of de korstmossen op je stoep? Welke padden leven er in ons (kikker)landje? Wat is eigenlijk natuur? Dat - en nog veel meer- leer je in de cursussen Planten en Dieren Herkennen (veldbiologie) van SoortenNL.

Tot nu toe heeft SoortenNL 3 cursussen verzorgd: Planten en Dieren Herkennen, Wintereditie Planten en Dieren Herkennen en Kennisspecial Soorten Herkennen en Beschermen voor Groene Trainees. 

 

Lees meer

 

 

      

 

Nieuws

MEET-UP BASISKWALITEIT NATUUR Lees meer

MEET-UP BASISKWALITEIT NATUUR

SoortenNL organiseert op 23 mei de Meet Up Basiskwaliteit Natuur. Mis het niet en ga samen met ons de uitdaging aan om Nederland steeds een beetje natuurlijker en soortvriendelijker te maken!
 

Facebook

SAVE THE DATE SYMPOSIUM "VAN DE REGEN IN DE ... DROOGTE" 30 JUNI 2022 Extreme droogte en plensbuien. De 1,5 graden opwarming van de aarde is moeilijk te stoppen. We zoeken met man en macht naar oplossingen en manieren hoe we hier in Nederland mee om kunnen gaan. Beregenen mag in sommige gebieden bij aanhoudende droogte niet, maar welk effect heeft dit op de biodiversiteit? Is het slim vasthouden van water dé oplossing? Welke uitdagingen komen boeren, waterschappen, overheden, terreinbeheerders en soortenorganisaties tegen? En hoe kunnen we van elkaar leren en samenwerken aan oplossingen tegen verdroging? Die vragen staan centraal tijdens het symposium Van de regen in de … droogte. Zet 30 juni vast in de agenda, houd e-mail, sociale media en soortennl.nl in de gaten voor de definitieve uitnodiging en locatie. Met vriendelijke groet, Organisatie symposium SoortenNL
icon
Soortennl
25-5-2022
4 0
Vandaag is onze #meetup over #basiskwaliteit. Je kunt het ook thuis volgen via https://us06web.zoom.us/j/85129621703
icon
Soortennl
23-5-2022
3 0
Load more posts Loading

Twitter

RT @Sanderturnhout: Dan is er - met recht - veel te doen over #monitoring en de #ecologischeautoriteit. Het antwoord op vraag 151 is nietsz…
icon
SoortenNL
25-5-2022
0 1
RT @Sanderturnhout: De helft van de soorten en habitats is voor duurzame instandhouding afhankelijk van gebieden die we niet begrensd hebbe…
icon
SoortenNL
25-5-2022
0 2
Load more posts Loading
Back To Top