Basiscursus planten en dieren herkennen: Bestuivers en Planten

Gepubliceerd op: 26 augustus, 2024

24-AUG-2024 – Op 12 september aanstaande start de basiscursus planten en dieren herkennen van SoortenNL. In de opmaat naar de cursus bespreken we iedere week kort twee lessen. Deze week: les drie over Bestuivers door Johan van ’t Bosch van EIS Kenniscentrum Insecten en les vier over Planten door Stef van Walsum van FLORON.

 

Bestuivers

Doodskopzweefvlieg (Bron: Johan van ’t Bosch)

Johan van ’t Bosch, bijenspecialist van EIS Kenniscentrum Insecten, leert je in zijn les over bestuivers hoe verrassend groot de variatie in leefwijzen van wilde bijen en zweefvliegen is. Hoe bekleden behangersbijen en wolbijen bijvoorbeeld hun nestcellen? In welke omgevingen kan je larven van zweefvliegen vinden en wat eten deze larven zoal?
Je leert hoe je bijen en zweefvliegen kunt herkennen en je leert een aantal soorten op naam brengen. Iedere soort heeft een eigen verhaal en Johan vertelt een aantal van deze verhalen.

Reacties van eerdere cursisten: Wat zijn bijen en hommels duidelijk herkenbaar na deze les! En: Nooit geweten dat er zo veel soorten in onze tuin zitten. Leuk om hier iets over te leren.

Planten

Grote muur (Bron: Stef van Walsum)

Stef van Walsum is plantenliefhebber en -kenner en verzorgt al een aantal jaar de basiscursus Flora van FLORON. Hij neemt je allereerst mee in zijn fascinatie voor deze soortgroep. Ook vertelt hij hoe je verschillende plantenfamilies kunt herkennen, vertelt op welke kenmerken van de planten je moet letten om planten op naam te brengen en leert je hoe je zelf aan de slag kunt met het bestuderen van deze soortgroep.

Reacties van eerdere cursisten: Wat een leuke opdracht, heb echt heel veel geleerd. Ik hoefde niet verder dan mijn eigen tuin voor deze opdracht. En: Ineens word je veel bewuster van de planten om je heen, erg leuk.

De cursus in het kort

Vanaf 12 september tot en met 21 november aanstaande vind je iedere donderdag nieuwe lesvideo’s en huiswerkopdrachten in jouw digitale leeromgeving. Je kunt lessen op elk gewenst moment en in je eigen tempo volgen. Opdrachten lever je in via de digitale leeromgeving door foto’s of documenten te uploaden. Na het volbrengen van voldoende opdrachten sturen we je na de cursus een deelnamecertificaat toe.

Het docententeam bestaat uit experts uit alle hoeken van de Nederlandse natuurwereld: zoogdieren, dieren en wieren van de zee, planten, vissen, reptielen en amfibieën, vlinders en libellen, diersporen, bestuivers, paddenstoelen, vogels, en (korst)mossen.

Lesprogramma

  1. Introductie en diersporen – Annemarie van Diepenbeek (auteur en dierspoorexpert).
  2. Vlinders en libellen – Kars Veling (De Vlinderstichting).
  3. Bestuivers – Johan van ’t Bosch (EIS Kenniscentrum Insecten).
  4. Planten – Stef van Walsum (FLORON).
  5. Zoogdieren – Elze Polman (Zoogdiervereniging).
  6. Vissen en zoetwaterdieren – Mick Vos (RAVON).
  7. Paddenstoelen – Mark Smeets (NMV).
  8. Dieren en wieren van de zee – Brendan Oonk (Stichting Anemoon).
  9. Reptielen en amfibieën – Jeroen van Delft (RAVON).
  10. Mossen en korstmossen – Henk-Jan van der Kolk (BLWG).
  11. Vogels – Hugo Wieleman (SOVON).
Stef in het veld (Bron: Stef van Walsum)

Meer informatie

  • Voor meer informatie en aanmelden ga je naar de website van SoortenNL.

Tekst: SoortenNL
Beeld: Johan van ‘t Bosch (leadfoto: witte reus); Stef van Walsum

 

Foto van Jeroen

Jeroen