In ons netwerk zijn verschillende organisaties aangesloten. Heb je een vraag over een specifieke soort? Dan is het handig om direct contact op te nemen met de soortenorganisatie.
Heb je een andere vraag, bijvoorbeeld over ons cursusaanbod, ons onderzoek, een activiteit of het monitoringsprogramma? Stuur ons dan een email of bel.
Natuurplaza
(gebouw Mercator III)
Toernooiveld 1
6525 ED Nijmegen
Er zijn momenteel 9 organisaties aangesloten bij SoortenNL. Allen doen zij onderzoek en beschermingsactiviteiten. Deze organisaties zijn onderdeel van ons netwerk: Vogelbescherming Nederland, Stichting RAVON, FLORON, De Vlinderstichting, De Zoogdiervereniging, Stichting EIS kenniscentrum insecten, Bryologische en lichenologische werkgroep (BLWG), Nederlands Mycologische Vereniging (NMV) en Stichting Anemoon.
Jaarlijks bieden wij een basiscursus Planten en Dieren herkennen aan. In 2024 gaat die van start in mei. Andere cursussen over o.a. natuurbeleid zijn in ontwikkeling.
Daarnaast bieden bijna alle aangesloten organisaties ook eigen cursussen aan wanneer je meer wilt leren over een soort specifieke groep zoals vissen, paddenstoelen of planten. Vindt hier meer over op de cursuspagina.
Gedurende een jaar organiseren we verschillende activiteiten. Zo loopt er in het voorjaar een traineeship programma voor jongeren (Kennisspecial), organiseren we vertoningen van de film Groenkijkers, maar we organiseren ook webinars over actuele natuurbeleidsvraagstukken, symposia over natuurdata en een basiscursus over soortherkenning.
Daarnaast organiseren de aangesloten organisaties allerlei excursies, workshops, trainingen en lezingen. Die zijn bedoeld voor geïnteresseerden zonder achtergrond, of mensen die opgeleid willen worden tot waarnemer. Kijk voor het actuele aanbod op de activiteitenpagina.
Onderzoeksprojecten van SoortenNL gaan altijd over meer dan één soort. In gezonde natuur moet ecosystemen kunnen bestaan en hebben verschillende soorten elkaar nodig. Daarom gaan veel van onze projecten over hoe we basissoorten in landschappen kunnen herstellen en behouden. Welke beheermaatregelen er nodig zijn, en welke effecten die opleveren. Omdat adviezen landschaps-specifiek zijn, is onderzoek altijd op maat.