“Soms is het slechte nieuws zo overweldigend dat het je lam slaat. En precies dat moet je niet laten gebeuren, want we weten en kunnen heel veel.”

Gepubliceerd op: 3 juli, 2024

De nieuwe regering gaat de problemen met natuur en landschap niet oplossen. Maar gelukkig is de samenleving groter dan een regering. Er is zoveel dat jij zelf kunt doen. Wil je weten wat? Scroll dan naar beneden voor de video. 

Onze biodiversiteit holt achteruit
Sinds 1850 zijn we bij benadering 85 procent van de biodiversiteit kwijtgeraakt. Bij een aantal groepen hebben we de daling tot stilstand gebracht en er zijn incidentele successen, maar het is nog niet gelukt om de grote trends te keren en de natuurkwaliteit te herstellen. Soms is het slechte nieuws zo overweldigend dat het je lam slaat. En precies dat moet je niet laten gebeuren want we weten en kunnen heel veel.
Met stromend water gaat een aantal dingen al veel beter dan vroeger. Sinds de zoutlozingen in rivieren zijn verboden, gaat de waterkwaliteit vooruit. Maar: beter betekent nog niet goed; het betekent alleen minder erg.

We weten wat er moet gebeuren
Op het land gaat het nog altijd verder achteruit. Nadat eerst de zeldzame en de kwetsbare soorten zijn verdwenen, zien we nu ook schrikbarende achteruitgang in hele algemene planten en dieren zoals hazen, konijnen, spreeuwen, eiken, egels, argusvlinders en akkerkruiden. Dit probleem wordt niet veroorzaakt door een gebrek aan data of kennislacunes. We weten wat er moet gebeuren. Maar we weten nog te weinig over hoe we dat gedaan krijgen. We hebben de problemen goed in beeld, maar we weten nog te weinig over oplossingen.
In de youtube les hieronder geven we een paar voorbeelden van antwoorden.

We kunnen het tij keren
Het goede nieuws is dat er zoveel verkeerd gaat dat je je ook op heel veel manieren in kan zetten om het tij te keren. Het is duidelijk dat er echt op systeemniveau keuzes gemaakt moeten worden, maar als het systeem even niet meewerkt, zijn er ook veel dingen die je zelf kan doen. Dat is ontzettend veel.

Wat past bij jou?
De gedachte hierbij is dat niet iedereen alles hoeft te doen, maar dat iedereen zelf kan kijken wat past. Het zijn geen leefregels, maar tips, suggesties en mogelijkheden voor verdere verdieping.

Tekst en video: Sander Turnhout
Foto header: Jeroen van Riet (Posbank bij Rheden / Veluwe)

 

Foto van Jeroen

Jeroen